Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina este cunoscuta mai ales pentru pastrarea in mareata ei biserica a Moastelor Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Recent canonizat de catre Biserica Ortodoxa a Greciei, Sfantul Nectarie a fost episcop de Pentapole si ctitor al Manastirii "Sfanta Treime" din insula Eghina.
In insula Eghina se ajunge numai cu vaporul, care face curse zilnice. Odata ajunsi in insula, la manastirea Sfantului Nectarie se poate ajunge cu masina sau cu autobuzul, care pleaca din Eghina si ajunge in partea opusa a Muntelui Palaiochora.
Manastirea Sfantului Nectarie din Eghina
Manastirea Sfantului Nectarie se afla la o distanta de aproximativ sase kilometri fata de orasul Eghina. Biserica centrala a manastirii, numita si "Catedrala Sfantul Nectarie", este una dintre cele mai mari si spatioase catedrale ortodoxe din Grecia.
Manastirea a fost ridicata pe ruinele unei manastiri bizantine mai vechi. Inceputul lucrarilor de ridicare a manastirii a fost rezultatul cerintelor cu credinta ale maicilor din zona.
Sfantul Nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei manastiri intre anii 1904-1910. Cu toate ca in acel moment, Sfantul Nectarie era mitropolit de Eghina, el a lucrat si la ridicarea manastirii, carand pietre, aranjand gradinile si facand si alte asemenea munci.
La acel moment, manastirea a fost inchinata Sfintei Treimi, insa dupa moartea Sfantului Nectarie, odata cu canonizarea acestuia, manastirea a primit si un al doilea hram - cel al ocrotitorului si binefacatorului ei, Sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Moastele acestuia se pastreaza astazi in interiorul manastirii, fiind puse spre inchinarea pelerinilor ce vin cu credinta la acestea.
Sfantul Nectarie de Eghina
Sfantul Nectarie s-a nascut in ziua de 1 octombrie 1846, in localitatea Silivri, in Tracia, si a adormit in Domnul in data de 8 noiembrie 1920, pe cand se afla in Atena. Sfantul Nectarie s-a nascut intr-o familie saraca de pe malul marii Marmara. Parintii sai, Dimos si Marie Kephala, i-au pus pruncului numele Anastasie.
La varsta de numai 14 ani, tanarul a plecat la Constantinopol, pentru a lucra si a invata carte. Mai apoi, in anul 1866, la varsta de numai 20 de ani, tanarul Anastasie a plecat in insula Chios, ca sa predea, ca invatator. Aici, el devine calugar, la Manastirea Nea Moni, primind numele Lazar in ziua de 7 noiembrie 1876.
In anul 1877, parintele Lazar este hirotonit ierodiacon, apoi, prin generozitatea unui crestin bogat din insula si cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut sa-si completeze studiile la Atena si sa obtina, in anul 1885, o diploma a Facultatii de Teologie din capitala Greciei.
Tot in acest an, Sfantul Nectarie pleaca in Alexandria, Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. Cativa ani mai tarziu, in anul 1889, a fost hirotonit episcop de Pentapole (episcopie corespunzand in acea vreme Libiei superioare) de catre Patriarhul Sofronie, care l-a numit si predicator, secretar partriarhal si reprezentant al sau la Cairo.
Dar, dupa doar un an, a fost alungat din Egipt in urma calomniilor unor clerici invidiosi. A trebuit sa se intoarca la Atena, singur, nebagat in seama, dispretuit, in mari lipsuri materiale. A ramas cativa ani predicator (1891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A ramas 15 ani in acest post ecleziastic.
In anul 1904, la cererea mai multor calugarite, a fondat manastirea "Sfanta Treime" din insula Egina, devenita azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxa. In luna decembrie a anului 1908, la varsta de 62 de ani, Sfantul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice si s-a retras in manastirea sa din Egina, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.
A murit la data de 8 noiembrie 1920, in urma unui cancer de prostata care l-a chinuit un an si jumatate. A fost inmormantat in manastirea sa de catre ieromonahul iconar Sava, care mai tarziu a pictat prima icoana a sfantului. In anul 1953 moastele sale au fost mutate intr-un mormant mai frumos. Pomenirea mutarii moastelor sale se face in ziua de 3 septembrie.
Cativa ani mai tarziu, la data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenica din Constantinopol a recunoscut cultul de care se bucura deja sfantul si l-a proclamat sfant al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.
Galeria foto: Manastirea Sfantului Nectarie din Eghina
Iulian Predescu