Sfantul Nectarie, tamaduitor si grabnic ajutator
Sfantul Nectarie este praznuit pe 9 noiembrie. Sfantul Nectarie s-a nascut pe 1 octombrie 1846, in Selibria (Tracia), din parinti Dimos si Maria Kefala. La Sfantul Botez a primit numele de Anastasie. Din cauza saraciei, este nevoit sa plece la varsta de 14 ani la Constantinopol ca sa lucreze. Muncea toata ziua, purtand haine ponosite si adeseori descult. Intr-una din zile s-a hotarat sa scrie si o scrisoare: ... Catre Domnul nostru Iisus Hristos, in cer Hristoase al meu, Hainele mi s-au rupt, pantofii mi s-au stricat si mi-e frig. Din ce-mi da stapanul nu-mi ajunge nici de mancare. N-am reusit sa trimit aproape nimic mamei mele, care este saraca. Ce sa ma fac acum? Cum ies eu din iarna, Doamne? Ajuta-ma! Ma inchin Tie. Robul Tau, Anastasie.
Manastirea Sfantului Nectarie din Eghina
Manastirea Sfantului Nectarie se afla la o distanta de aproximativ sase kilometri fata de orasul Eghina. Biserica centrala a manastirii, numita si "Catedrala Sfantul Nectarie", este una dintre cele mai mari si spatioase catedrale ortodoxe din Grecia. Manastirea a fost ridicata pe ruinele unei manastiri bizantine mai vechi. Inceputul lucrarilor de ridicare a manastirii a fost rezultatul cerintelor cu credinta ale maicilor din zona. Sfantul Nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei manastiri intre anii 1904-1910. Cu toate ca in acel moment, Sfantul Nectarie era mitropolit de Eghina, el a lucrat si la ridicarea manastirii, carand pietre, aranjand gradinile si facand si alte asemenea munci.
Sfantul Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer
Sfantul Nectarie din Eghina este praznuit pe 9 noiembrie. Deşi Sfantul Nectarie este un sfânt aproape contemporan, evlavia oamenilor pentru el este una deosebită, fiind socotit sfântul care izbăveşte de cancer. În ţară la noi sunt mai multe biserici care îl au drept ocrotitor sau care deţin părticele din sfintele sale moaşte. Una din mănăstirile care au hramul "Sfântul Nectarie de Eghina" este Mănăstirea "Radu Vodă" din Capitală, acest hram fiind atribuit mănăstirii din anul 2002. Aici, seria evenimentelor dedicate hramului a început de zilele trecute, când mai mulţi pelerini au început deja să calce pragul sfântului lăcaş de închinăciune şi să se închine moaştelor Sfântului Nectarie, ce se află în biserică.
Sarbatoarea Sfantului Nectarie
Sfantul Nectarie din Eghina este praznuit pe 9 noiembrie. Deşi Sfantul Nectarie este un sfânt aproape contemporan, evlavia oamenilor pentru el este una deosebită, fiind socotit sfântul care izbăveşte de cancer. În ţară la noi sunt mai multe biserici care îl au drept ocrotitor sau care deţin părticele din sfintele sale moaşte. Una din mănăstirile care au hramul "Sfântul Nectarie de Eghina" este Mănăstirea "Radu Vodă" din Capitală, acest hram fiind atribuit mănăstirii din anul 2002. Aici, seria evenimentelor dedicate hramului a început de zilele trecute, când mai mulţi pelerini au început deja să calce pragul sfântului lăcaş de închinăciune şi să se închine moaştelor Sfântului Nectarie, ce se află în biserică.
Sfantul Nectarie din Eghina
Sfantul Nectarie, ierarhul din insula Eghina, s-a nascut in anul 1846, in localitatea Silivria, in apropiere de Constantinopol. A trecut la cele vesnice in noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind inmormantat in ctitoria sa, din insula Eghina: Manastirea Sfanta Treime. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Nectarie in ziua de 9 noiembrie. Printre nenumaratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfantul Nectarie a fost preaslavit si cu darul facerii de minuni. Pentru nenumaratele minuni pe care le-a facut si inca le mai face Dumnezeu, pentru rugaciunile Sfantului Nectarie, acesta din urma a fost numit "Taumaturgul", adica "Vindecatorul".
Acatistul Sfantului Nectarie
Sfantul Nectarie Taumaturgul este unul dintre cei mai iubiti si mai cautati sfinti, de catre toti credinciosii din Grecia de astazi. Pe langa faptul ca este un sfant contemporan, un sfant al secolului nostru, el atrage indeosebi prin multimea minunilor savarsite, atat in timpul vietuirii sale, cat si dupa adormirea sa intru Domnul. Foarte multi credinciosi care au venit de-a Iungul vremii sa se inchine la Sfintele sale Moaste, aflate la Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, au plecat vindecati sufleteste si trupeste. Vestea acestor fapte minunate a depasit de mult granitele pamantului elen. Astazi mii de credinciosi din tarile ortodoxe si chiar din Occident, vin cu evlavie sa gaseasca aici un Iiman izbavitor. Si intrucat astazi, poate mai mult ca niciodata, este nevoie sa simtim aceasta prezenta Iucratoare si vie a Sfintilor, in aceasta Iume amenintata de secularizare, de desacralizare. In persoana Sfantului, prin deschiderea sa catre un dialog iubitor cu toti oamenii, umanitatea este tamaduita si inoita. Sfantul este intotdeauna plin de compasiune fata de orice om, fata de animale, fata de intreaga creatie.
Al doilea Paraclis al Sfantului Nectarie din Eghina
Acest paraclis se face la intristarea sufletului si la vreme de nevoi si de grija Preotul face obisnuitul inceput: Binecuvantat este Dumnezeul nostru... Apoi: Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Preotul: Ca a Ta este imparatia..., Doamne miluieste (de 12 ori). Slava... Si acum... Si Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru.
Paraclisul Sfantului Nectarie din Eghina
Dupa ce preotul da binecuvantarea zicem Psalmul 142, apoi: “Dumnezeu este Domnul. . .“ de patru ori si urmatoarele tropare: GIas 4. “Cel inaltat pe Cruce...” La ale Ierarhului prea cinstite moaste, cei ce ne gasim neincetat in primejdii prea multe, sa ne inchinam, strigand din adancul sufletului: Sfinte Nectarie, ca un al credinciosilor aparator, apara-i si-i izbaveste din nevoia cea de fata pe cei ce vin din tot sufletul Ia sfanta ocrotire a acoperamantului tau, Parinte. Slava... Ca unul ce ai primit de la Dumnezeu putere de a ingriji relele cele grozave din fire ale celor ce vin Ia moastele tale, vindeca-i, rugamu-te, pe cei grozav macinati de boli si de patimi si de nesuferite dureri, si in pace pazeste-ne pe noi cu ale tale sfinte mijiociri, Nectarie Cuvioase!
Sfantul Nectarie – vindecatorul de cancer
Veche de aproape patru secole si jumatate, Manastirea Radu-Voda din Bucuresti, asezata pe o colina din imediata apropiere a Dambovitei, chiar in centrul orasului, a inceput de cativa ani sa renasca. Ctitorie a voievodului Alexandru Mircea, ea a fost desavarsita de voievodul Mihnea Turcitul. In zbuciumata sa istorie, manastirea, asezata pe o veche vatra de locuire dacica (dupa cum o dovedesc sapaturile arheologice efectuate in incinta), a fost martora umila si tacuta a istoriei acestui neam. Dupa biruinta lui Mihai Viteazul de la 1595, ienicerii lui Sinan Pasa arunca in aer biserica manastirii. Reconstruita de domnitorul Tarii Romanesti, Radu Mihnea, intre anii 1613-1614, ea este inchinata de acesta Manastirii Iviron din Sfantul Munte Athos. Reaua administrare greceasca lasa insa manastirea, dupa plecarea calugarilor greci, intr-o stare deplorabila. Manastirea a fost restaurata din nou in anul 1625 de catre Alexandru Voievod, fiul lui Radu-Voda.
Slujba Sfantului Nectarie din Eghina
Pe urmele Cuviosilor in anii cei mai de urma ai umblat, Ierarhe Nectarie, cu vietuirea ta cea curata si cu obiceiurile cele alese si cu priceperea cea adevarata si cu darurile dragostei; pentru aceasta, sfintindu-te pe tine Stapanul tuturor, in chip vadit te-a numarat cu ceata sfintilor. Ca acela ce, find numit cu numele nectar, nectarul harului l-ai prirnit in inima ta, Sfinte Nectarie, cu dulceata cuvintelor tale veselesti in Duhul sufletele celor evlaviosi, ca un intelept si de Dumnezeu insuflat, si cu razele minunilor tale pururi luminezi Biserica lui Hristos, cea care straluceste de slava ta.
  • 1
  • 2

REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% GRATUIT PENTRU SCHITUL BUNA VESTIRE

Completează, semnează și depune formularul 230 online, într-un minut, fără drumuri la ANAF, pentru Schitul BUNA-VESTIRE Șomcuta Mare. Îți mulțumim!

REDIRECȚIONEAZĂ 20% GRATUIT PENTRU SCHITUL BUNA VESTIRE

În cazul firmelor, se poate descărca și completa formularul 177. Completarea formularului 177 nu reprezintă o donație. Până în luna decembrie anul curent, poți direcționa 20% din impozitul pe venit/profit (plătit deja la stat) către o organizație non guvernamentală. Tu alegi destinația acestor bani, completând formularul 177 pe care ulterior îl depui la ANAF. Dacă nu faci aceasta, banii rămân în vistieria statului care îi folosește după nevoi. Îți mulțumim!